Staatsbosbeheer

Een festival in een Nationaal Park en stiltegebied organiseren is geen vanzelfsprekendheid. Doordat Taribush Kamp de Marke, het thuishonk van het bedrijf Taribush Uitjes, in het Nationaal Park ligt is het festival ontstaan. Kamp de Marke ligt aan de noordkant van Nationaal Park Dwingelderveld en de noordelijke helft van het gebied is van Staatsbosbeheer.

Stichting Taribush Festivals heeft hierdoor een partnerschap met Staatsbosbeheer. Zij stellen een groot deel van hun terrein ter beschikking aan het festival. Ook leveren zij een actieve bijdrage aan het festival. De meesten die het Taribush Kuna Festival bezoeken hebben wel eens het blote voetenpad gelopen. Of rondgescharreld in de boswachterstent van Staatsbosbeheer op het festivalterrein.

Maar ook de mensen die door het jaar heen wel eens een wandeling in het noordelijk deel van het nationaal park hebben gemaakt hebben misschien zonder dat ze het weten op grond van Staatsbosbeheer Dwingelderveld een rondwandeling gemaakt..

Sinds 2017 draagt iedere betalende bezoeker van het Taribush Kuna Festival zijn of haar steentje bij aan het beheer van nationaal park Dwingelderveld.

  • 1,50 euro per verkochte passe partout
  • 0,75 euro per verkochte dagticket

 

Bezoek de boswachterswereld op het Kuna Festival!

Het Dwingelderveld is dé grote stille heide van Nederland. Het is zelfs het grootste natte heidegebied van Noordwest Europa, met vooral heel veel dopheide die prachtig paars bloeit in juli. In het Dwingelderveld vind je ook veel bos en zeldzame planten- en diersoorten. Het hele Nationaal Park is ongeveer ruim 3700 hectare groot, ruim de helft daarvan wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Tegen deze prachtige achtergrond wordt het Taribush Kuna Festival georganiseerd. Je vindt er muziek, theater, kunst, workshops, activiteiten, film, lekker eten & drinken en het is voor jong en oud.

Ook dit jaar is Staatsbosbeheer weer te gast op het Taribush Kuna Festival. Evenals voorgaande jaren bieden zij weer een afwisselend programma voor jong en oud. Natuurlijk ligt het accent op natuurbeleving, creativiteit en vooral op áctiviteit! Want bij de boswachters is het spannend. Kom langs en leef je uit! Wat kan je allemaal verwachten?

In de grote Staatsbosbeheer informatietent vind je interessante natuurinformatie, een quiz of een spel, en kan je de boswachters allerlei moeilijke natuurvragen stellen. Ook zijn er dit jaar weer allerlei mooie natuurvondsten verzameld, waar je veel van kunt leren!

Het Grootste mobiele blotevoetenpad is wederom opgewaardeerd! Je kent het natuurlijk nog van vooorgaande jaar? Maar ook dit jaar zijn er weer een aantal nieuwe verrassingen ingebouwd. Een andere topper van vorige jaren, het bijlsteelhangen, ontbreekt vanzelfsprekend niet. Hoe lang hou jij het vol aan zo’n gladde bijlsteel? Voorgaande jaren waren er heel wat deelnemertjes die het enkele minuten volhielden. Daag je broertje of zusje uit! Wie blijft het langst hangen? Het ziet er zo gemakkelijk uit, maar ohwee! Als je zelf aan die bijlsteel hangt valt het soms vies tegen! Versla jij de kampioen van vorig jaar?

Voor de stoere houthakkers zijn weer enkele bokken opgebouwd, waar je zelf een boomstam kan doorzagen. En als je een mooie niet te dikke berkenplak hebt gezaagd, mag je hem ook nog beschilderen. Zo heb je een leuke herinnering aan het Taribush Kuna Festival als je weer naar huis gaat.

Een andere creatieve activiteit is het Kabouterkopjes schilderen. De afgelopen jaren zijn er al meer dan 1000 geverfd! De Staatsbosbeheer vrijwilligers én de boswachters nodigen je van harte uit voor een bezoekje aan de boswachterswereld, want als je daar niet bent geweest, heb je écht wat gemist!

Foto: Hans Kruk, boswachter-Kuna Festival, Staatsbosbeheer