Douwe Eisenga

Douwe Eisenga

In actie op Kuna

  1. donderdag 22:00–22:45 • De Kuil
  2. zaterdag 23:15–00:00 • Aardmoeder

Wat?

Muziek

Voor wie?

Voor alle leeftijden

Informatie

Pianist en componist Douwe Eisenga (1961) maakt sprankelende muziek voor sprankelende geesten, een hypnotiserende mix van ritmiek, menselijke en omfloerste melodieën en meeslepende lyriek. Eerlijke, down to earth muziek. Vaak ingetogen en sober met een grote onderhuidse kracht: de melodieën kerven zich in de ziel van de luisteraar.

Al vijftien jaar trekt zijn muziek wereldwijde aandacht. Hij werkt samen met schrijver David Mitchell, met de Amerikaanse choreografe Claudia Schreier (composities voor drie balletten), harpist Assia Cunego en Moscow Contemporary Music Ensemble. Dichter bij huis schrijft Eisenga muziek voor Lavinia Meijer, Marcel Worms, Cello Octet Amsterdam, Slagwerk Den Haag, Jeroen van Veen, Gerard Bouwhuis, Origami Piano Ensemble, theatermaker Boukje Schweigman en Aurelia Saxofoon Kwartet. Zijn muziek was te horen op o.a. Oerol, Festival over 't IJ, de Boulevard in Den Bosch, Klap op de Vuurpijl (Eisenga: “het festival van Willem Breuker, was erg leuk!”), Zeeland Nazomerfestival, International Beethoven Festival in Chicago en International Minimal Music Festival in Kassel. Hij behoort tot de belangrijkste en meest gespeelde hedendaagse componisten van Nederland en wordt gevraagd om muziek te componeren voor speciale gelegenheden, zoals de herdenking van de Watersnoodramp en de Nationale Viering van de Bevrijding.


Eisenga beperkt zich niet tot één genre, getuige o.a. een requiem, een opera en een op de muziek van Pink Floyd geïnspireerde symfonie. Zijn muzikale DNA is geworteld in rock, pop en wereldmuziek. Al deze invloeden, gecombineerd met barok en het minimalistische en repetitieve van Glass, vinden hun weg in de stukken van Eisenga.

In 2017 neemt Eisenga de single en videoclip For Mattia op. Dit stuk schrijft hij op verzoek van de ouders van een jonge vrouw die ervoor koos haar leven te beëindigen. In de liefdevolle compositie verwerkt hij Mattia’s naam en sfeer van haar favoriete muziek. Het is onbedoeld het startpunt voor een razendsnelle carrière als concertpianist. Dit ontroerende lied zonder woorden eindigt in 2017 (nr. 53) én 2018 (nr. 49) hoog in de Hart & Ziel Lijst met de volgens luisteraars meest populaire 300 composities van Radio 4. Ook de compositie Julia is aan deze jonge vrouw gewijd. Haar ouders staan achter het uitbrengen van beide stukken.

In april 2019 verschijnt zijn debuut soloalbum For Mattia op CD en LP bij het vanwege de hoge geluidskwaliteit geroemde indie fijnproeverslabel TRPTK. Dit repertoire vormt de basis van de sfeervolle soloconcerten van Douwe Eisenga.


Over Douwe Eisenga:


David Mitchel, schrijver: Deze muziek is prachtig, vrolijk, transparant en geeft mij heimwee naar een plek waar ik nog nooit geweest ben. 
 Maarten Brandt , recensent; Een intrigerende mix van Simeon ten Holt’s Canto Ostinato en de ‘maximale’ minimal-stijl van John Adams.

Presentator op de Roemeense Radio ; De compositie getuigt van een ongekende mystiek. The Flood kan nu al bestempeld worden als een van de grote composities uit deze tijd.

Herman van Veen, theatermaker; Douwe Eisenga’s postminimalistische klanken wisten mij tot diep in mijn botten te raken.

Jurjen Vis, recensent; Zijn muziek is heel toegankelijk en van een gulheid die geen grenzen en einde lijkt te kennen.


Preview van het album : https://douwe-eisenga.bandcamp.com/releases


 

Terug naar het overzicht