Douwe Eisenga

Douwe Eisenga

In actie op Kuna

  1. donderdag 22:45–23:30 • Bostheater
  2. zaterdag 22:45–23:30 • Bostheater

Wat?

Muziek

Voor wie?

Voor alle leeftijden

Informatie

Na een korte carrière in popmuziek, studeert Douwe Eisenga compositie aan het conservatorium in Groningen. Stevig opgeschud door allerlei hedendaagse compositie-technieken, duurt het daarna even voordat Eisenga zijn muzikale handtekening vindt. Vanaf 2001 ontwikkelt die taal zich echter zeer snel, resulterend in de kameropera Kabaal, het grootschalige Requiem en de première van het Piano Concerto in Yokohama, Japan.

Hij werkt samen met schrijver David Mitchell voor het project Cloud Atlas en met theatermaakster Boukje Schweigman voor de voorstelling Wiek.

Sinds 2010 krijgt zijn muziek steeds meer wereldwijde aandacht. Pianisten als Jeroen van Veen (NL), Lisa Kaplan (US), Nicolas Horvath (FR) & Francesco di Fiore (IT) en harpiste Assia Cunego (DU) spelen Eisenga’s muziek in Amerika, Canada, China en Europa. Zijn Requiem krijgt een reprise in Roemenie, the Italiaanse ensemble PADS neemt het album House of Mirrors op and harpiste Lavinia Meijer brengt meerdere composities in première. De Claudia Schreier Dance Company brengt het ballet Harmonic in NYC, gevolgd door Charge and Pulse, alle drie met Eisenga’s muziek. In 2014 volgt de muziek voor The Writer, his Wife, her Mistress, uitgevoerd door het Aurelia Saxophone Quartet. Recente projecten zijn Momentum als onderdeel van de Nationale Viering van de Bevrijding in 2015, de première van Bliss door Cello8tet Amsterdam, Echoes voor het Belgische ensemble Origami en een mini-tour met het Moscow Contemporary Music Ensemble in Moskou.

In 2017 klom het pianostuk For Mattia tot no. 53 in de Hart en Ziel Lijst van radio 4, een lijst met de populairste klassieke muziek, gekozen door luisteraars.

 

Terug naar het overzicht