Dieren in de natuur

Informatie over Teken, Muggen, Eikenprocessierupsen, Wespen en andere creaties

Naast de mens komen er in de natuur rondom het Taribush Kuna nog meer levende wezens voor. Van sommige dieren kunnen mensen last ervaren. Momenteel komt de eikenprocessierups wel heel negatief in het nieuws. Wat ons betreft moeten we het allemaal niet overdrijven. Je kunt maar beter met de natuur meebewegen dan je er hevig tegen verzetten. Hieronder informatie over een aantal dieren waarmee we het festivalterrein delen!

de Teek

De Teek is wellicht het gevaarlijkste dier dat rond sluipt op het festivalterrein. Het kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Het gras is kort gemaaid dus de hoeveelheid teken die zich kan vastklampen aan een mens is daardoor geringer. Het is echter verstandig om je lichaam dagelijks te checken  op teken als je een dag in de natuur bent geweest. Als je een teek binnen 24 uur verwijderd is de kans dat je ziek wordt bijzonder klein. Wees sowieso altijd extra alert als je ergens in een holte of lies jeuk hebt, kijk dan even of er toevallig een teek zit.

Zie hier meer informatie over teken (GGD Drenthe)

Wespen


Tot slot komen er ook wespen voor bij Taribush. De wesp wordt wel de plaaggeest van het buitenleven genoemd. Toch steken bijen en wespen meestal uit zelfverdediging. Mocht je worden gestoken dan is er meestal niet zoveel aan de hand, maar als je allergisch bent dan is het handig om direct even langs de EHBO te gaan. Waarschijnlijk valt het met de hoeveelheid wespen dit jaar ook wel mee.

Eikenprocessierups

Er zitten in het Dwingelderveld en ook op het festivalterrein een aantal eikenprocessierupsen. Alles waar we met een ladder bij kunnen halen we weg of zijn al weg gehaald, maar de rupsen zorgen amper voor overlast. Het belangrijkste is dat je niet een eikenprocessierups oppakt (al zijn de meesten gedurende het festival al verpopt). Het is belangrijk dat je weet hoe zo’n rups eruit ziet, ook als je met je kinderen komt, laat ze even zien hoe ze en ook hun nesten eruit zien. Verder is het verstandig niet onder een eik in het gras te gaan liggen. Kom je toch in aanraking met een eikenprocessierups dan kun je wat jeuk krijgen en kun je altijd even langs de EHBO gaan.

Zie hier meer informatie over de eikenprocessierups (GGD Drenthe)

  

Muggen


Muggen komen ook voor bij Taribush. De ene mens kan er beter tegen dan de ander. Als je er geen last van wilt hebben kun je het beste muggenspray met deet op je huid smeren. Ook kun je overwegen in de avond een lange broek aan te doen. Maar het lijkt dit jaar met de muggen mee te vallen.

Zie hier de pagina over ‘Veiligheid’